Ingredients :
1 litre .......... colostrum milk ( milk given by a cow / buffalo who has just given birth to a baby )
1 n 1/2 cup ......... grated jaggery
1 tsp ............. cardamom / nutmeg pd
Method :
Dissolve the grated jaggery in the milk properly .
Add to it cardamom or nutmeg powder .
Put the mixture in a vessel in a cooker and steam for 20/25 mintures without pressure .
Cut into pieces when completely cold .
Tip :
1) If the colostrum milk is very thick add 2 cups normal milk and accordingly increase the proportion of jaggery .
2) Nowadays usually the colostrum milk which we get in cities is already diluted by adding normal milk and in that case no need to add additional milk .
मराठी
साहित्य :
१ लिटर .......... चिकाचे दूध ( गाय / म्हैस व्यायल्यावर लगेच मिळणारं दूध )
दीड कप ......... किसलेला गुळ
१ टी स्पू ............. वेलची किंवा जायफळ पावडर
कृती :
गुळ चिकाच्या दुधात नीट हाताने विरघळवून घ्यावा .
त्यात वेलची किंवा जायफळ पूड घालावी .
कुकर मध्ये एका भांड्यात हे मिश्रण घालून शिटी न लावता 20/२५ मिनिटे वाफवावे .
थंड झाले की वड्या कापाव्यात .
टीप :
१) जर चिकाचे दूध खूप दाट असेल तर त्यात २ वाट्या साध दूध घालावं आणि त्या प्रमाणात गुळाचे प्रमाण वाढवावे .
२) शहरांमध्ये चिकाचे दूध हल्ली पहिल्यासारखं दाट मिळत नाही . त्यात आधीच साध दूध मिक्स केलेलं असत .
No comments:
Post a Comment